duminică, 25 septembrie 2011

INCRANCENAREA SI MAREA LEHAMITE



Un film romanesc aparut dupa revolutia din 1989, cu actorul Malaiele ca personaj principal, intitulat Marea Lehamite, oglindeste dupa 20 de ani, viata actuala din Romania. Cu alte cuvinte dupa 20 de ani in Romania nu s-a schimbat nimic. A ramas aceasi mare "lehamite" Nimic altceva decat o mare incrancenare politica, o lupa continua intre mentalitati, fara sorti de izbanda si fara a reusi sa schimbe ceva. Zilnic incrancenarea de toate felurile o intalnim peste tot, ne lovim de ea oricat am incerca sa fim de toleranti, ne inghionteste si atunci cand vrem sa fim neutri, ne impiedica sa gandim limpede si sa evoluam. Astazi incrancenarea a intrat in gena romanului, se cearta zilnic cu el insusi, se cearta cu vecinul, se cearta cu membrii familiei, se cearta cu chipul din oglinda, pentru ca a devenit confuz. Faptul ca intr-o perioada scurta de timp s-a vopsit din rosu in galben, apoi in portocaliu, din portocaliu in verde, apoi in verde portocaliu, adugand picatele galbene, albastre, etc., nu mai stie unde este locul lui.

Himera care-l calauzeste in viata zilnica este o vesnica fuga dupa o cat mai inalta pozitie sociala, visul lui este sa estompeze prin pozitie si bogatie, sa-si poata etala o vila, o masina, o ceva, pentru ca vecinii lui sa crape de invidie. In aceasta incrancenare incercam sa ne ducem zilele si deseori insuccesele ne creeaza o mare "lehamite de viata"

Astazi nu mai avem un tel comun, am devenit individualisti, putin preocupati de imaginea de asanblu, de cea ce inseamna origine comuna, lupta comuna, demnitate comuna. Suntem idividualisti, sentimentul national disipandu-se in Europenizare, Mondializare, am devenit 'cetateanul universal", incrancent in obtinerea bunastarii proprii, individualist si lipsit de origine, care traieste "o mare lehanmite" cand i se aminteste ca este Roman.

Analizati inainte de a ma condamna cu calm,rabdare, si judecata dreapta, in caz contrar definindu-va singur "incrancenat" iar eu voi trai incontinuare "o mare lehamite"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu